Zpět na blog

Recept na velikonoční mazanec

Těsto na mazance se podle tradice zadělává na Bílou sobotu ráno a na žádném stole by o Velikonoční neděli neměl tento sladký bochánek chybět. Spolu s vánočkou patří mazanec mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Nejstarší recepty mazance pocházejí už z 15. a počátku 16. století. Nám chutná dodnes! Upečte si letos mazanec podle skvělého tradičního receptu našeho technologa Pavla Tobolíka.

Suroviny na 2 mazance

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g polohrubé pšeničné mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 75 g rozinek
  • 30 g droždí
  • 15 g vanilinového cukru
  • 6 g soli
  • Kávová lžička rumu
  • 2 vejce
  • Citronová kůra z jednoho citronu
  • 180 až 200 g mléka
  • 1 100 g těsta celkem
  • 1 vejce na potření

Připravíme si předem

  • Nastrouháme citronovou kůru.
  • Máslo necháme změknout.
  • Rozinky pouze propláchneme vodou a necháme je řádně okapat na sítku. Nenamáčíme je příliš dlouho, těsto by zhnědlo.

Vzhůru do pečení

Prosejeme obě mouky do mísy, ve které budeme těsto míchat. Obě mouky nasucho promícháme. V mouce vytvarujeme důlek, nalejeme přibližně polovinu vlažného mléka, přidáme droždí a trochu cukru. Postupným přimícháváním mouky vymísíme kvásek, který necháme minimálně 30 minut vzejít.

Potom přidáme všechny ostatní suroviny kromě rozinek. Vypracujeme hladké těsto. Ke konci míchání těsta teprve přidáme rozinky, aby zůstaly vcelku a aby nám těsto nezabarvily. Těsto lehce poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme jej kynout zhruba 50 až 60 minut.

Vytvarujeme buď jeden větší, nebo dva menší mazance. Snažíme se těsto stočit pevně, aby mazanec držel tvar. Mazanec řádně potřeme rozšlehaným vejcem a nařízneme nebo nastřihneme nahoře křížek. Necháme zhruba 10 minut dokynout a dáme jej péct. Vejce na povrchu mazance by mělo být při sázení do trouby mírně zaschnuté, aby se mazanec pěkně leskl.

Pečeme zpočátku na 200 °C, za 15 minut můžeme stáhnout a dopéct při teplotě 180 °C dozlatova. Zda je těsto propečené i uvnitř, ověříme špejlí. Dva menší mazance pečeme přibližně 30 až 35 minut, jeden velký minimálně 40 minut.